Øving og forberedelser:
1) Finn ut hvilke tema du har kontroll på og hvilke tema du må jobbe med å forstå.
2) Finn deg en eller to samarbeidspartnere, avtal å møtes en dag eller to for å få kontroll på temaene du ikke helt forstår. Finn noen som er i samme situasjon som deg. Du lærer bedre av å finne ut av fremgangsmåte sammen med andre, enn at noen sitter og forteller deg hva du skal gjøre. Ikke gi dere før dere har funnet en god måte å angripe temaet på.
3) Regn alltid gjennom eksemplene først. NB: Regn gjennom - IKKE skriv av. Det lærer du ingenting av, og er meningsløs bruk av tid. Hvis du er usikker i et tema, eller har glemt fremgangsmåte, regn om igjen oppgaver du har gjort før.
4) Videregående: Øv, øv, øv på å bruke den grafiske kalkulatoren - eller dataprogrammer du får bruke på prøven. Her er mye bra å hente.
5) Når du jobber deg gjennom boka: Lag deg en egen regelbok for hvert tema der du skriver inn eksemplene fra boka og eksempler på løsing av tekstoppgaver. På noen prøver kan du ta med en egen regelbok. Denne er gull verdt. Om du ikke kan ta den med, vil du likevel huske mye av det som står i den dersom du har jobbet godt med den.
6) Lær deg å bruke formelsamlingen. Øv spesielt på å lese og forstå tekstoppgaver - og finne ut hvilken formel i formelsamlingen du skal ta i bruk.
7) Tekstoppgavene er ofte det de fleste strever med. Øv grundig på å lese og forstå hva det blir spurt etter og hvilken metode du skal bruke. Ofte kan du bruke forskjellige metoder (eks ligninger med to ukjente kan løses både grafisk og ved hjelp av forskjellige regnemetoder. Bruk den du er best på). Gjerne sammen med andre.
8) Lag dine egne oppgaver i temaet, løs disse selv og test andre. Lag for eksempel egne tekstoppgaver i ligninger eller funksjoner. Dette lærer du masse av!
9) Gjør mange oppgaver. Gjør samme type oppgaver om igjen og om igjen til de sitter. Husk igjen å bruke verktøyene dine: formelsamlingen, kalkulatoren/dataprogrammer og din egen regelbok.
10) Jobb hver dag, løs mange oppgaver, så du hele tiden har kunnskapen friskt fremme.
Når du skal ha selve prøven har jeg noen tips til:
1) Gjør de oppgavene du kan først. Er det noen du er usikker på, vent med disse til slutt. Dette er for at du ikke skal miste tid og motivasjon på oppgaver som krever mer grubling.
2) De første deloppgavene, (a. og b.) i en hovedoppgave (oppgave 3 etc) er stort sett alltid de enkleste å løse. Ha som mål at du ihvertfall skal klare å svare på de første deloppgavene i hver hovedoppgave. Da vil du om du har svart rett, klare ståkarakter. De siste deloppgavene er oftest de mest utfordrene, og disse må du klare for å få de beste karakterene.
3) Om du ikke forstår helt tekstoppgavene, gjør et forsøk og før inn så langt du kom i løsningen. Da vil faglærer/sensor forhåpentligvis se at du kan vise noe kunnskap i emnet. Ha som mål at ingen oppgaver skal stå blanke.
4) Bruk tiden effektivt. Når du har regnet gjennom alt du kan, fører du inn dette. Deretter kan du starte på de oppgavene du stod fast på. Bruk formelsamlingen (og evt regelboken hvis du får ha den med).
5) Aldri gå fra en heldagsprøve/eksamen i matematikk før du har brukt hele tiden. Ta heller pauser, kom tilbake og se på oppgavene du stod fast på om igjen.
6) Pass på at du har tid til å føre inn alle oppgavene. Før inn underveis, ikke vent med alt til slutt. Så lenge du nummererer oppgavene godt, kan de gjerne komme litt hulter til bulter.
7) Hvis du har tid, les gjennom, sjekk at alle tallene stemmer med oppgavetekst og i utregningen før du leverer.