Det som teller når alt kommer til alt - er hva du kan i faget - fagbegrep og sammenhenger.
Selv om du trekker et tema eller en case som bare tar for seg deler av hva dere har hatt om i faget, kan du - og vil du som oftest få spørsmål fra alt du har vært igjennom. Det vil si - alle målene fra læreplanen og alle kapitlene i læreboka.
Kontroll på fagbegrepene - det vil si alle spesielle ord som hører til faget - vil si å:
- kunne forklare hva fagbegrepene betyr (definisjon) og i hvilken sammenheng man snakker om dem.
- kunne sette fagbegrepene inn i en ny sammenheng eller situasjon (eks i caset ditt).
- kunne diskutere for og i mot, eller se på fordeler og ulemper.
- kunne si noe om og hvordan dette er aktuelt i dag.
Her er et eksempel fra samfunnsfag/historie hvordan man kan jobbe med begrepet/temaet Revolusjon:
Først finner du ut hva ordet betyr - det vil si definerer ordet. Her kan du bruke læreboka og diverse oppslagsverk. Deretter skriver dine egne tanker.
Revolusjon: (Store Norske Leksikon) http://snl.no/revolusjon
"Betegnelse på en
endringsprosess som er grunnleggende og foregår i løpet av et meget kort
tidsrom. Uttrykket brukes særlig om politiske, sosiale og økonomiske
omveltninger, men av og til også om omveltninger i intellektuelle systemer –
f.eks. vitenskapelige og kulturelle."
Mine egne ord/tanker
Det vil si at revolusjon har med en rask endring eller foranding å gjøre, og man bruker det om endringer i samfunnet. En revolusjon være innen flere ting
- politikk - det vil si styreform (demokrati,republikk,monarki, diktatur osv) eller politisk retning - endring ett sted på linjen mellom ekstrem høyre til ekstrem venstre,
- Sosiale -det vil si endring i sosiale klasseskiller - som i for eksempel den franske revolusjonen, der folket styrtet monarkiet på bakgrunn av stor fattigdom og undertrykkelse.
- Økonomiske omveltninger - Ved stor økonomisk krise, eller høy økonomisk velstand, også her eksempel den franske revolusjonen.
- Intelektuelle eller vitenskaplige - Den industrielle revolusjonen er en slik revolusjon, der ny teknologi og vitenskap raskt forandret samfunnet, hvor folk bosatte seg, hva de jobbet med og måten man kommuniserte.
Her kan man fortsette og fylle ut og fylle ut hvilke tanker og sammenhenger jeg ser om begrepet revolusjon.
Det neste er å kunne sette begrepet inn i en ny sammenheng/situasjon. For eksempel kan vi se på det som skjer i Europa nå under finanskrisen. Er/var det signaler for at her kunne kommet en revolusjon? Hvordan kunne en tenkt revolusjon utarte seg? Må en politisk revolusjon være væpnet - dvs at man bruker våpen og utøver vold? Hva forteller historien?
Så må vi kunne diskutere de mange sidene ved revolusjoner:
Positive sider? For eksempel sosial utjevning og bedre rettigheter. Negative? Vold, vanskelig tid etter en revolusjon. Hva ville vi tenkt om vi stod ovenfor en revolusjon i dag? Hvilke saker er viktige nok for at vi skal støtte en revolusjon? Hva med vitenskaplige/teknologiske?
Det siste er å se på hvor aktuelt begrepene er for oss i dag.
Her kan vi snakke om Den arabiske våren i 2011 og hva som skjedde i disse landene. Hvilke land gikk inn og støttet disse revolusjonene? Hva har skjedd i ettertid? Hvem tok makten? Hvordan har folket det?
Har vi vitenskaplige/teknologiske revolusjoner i dag? Hva med Internett? Androidtelefoner? Kan man kalle dette en revolusjon?
Lag tankekart!
Hvis du liker å tegne tankekart - så kan det være nyttig for deg å tegne et tankekart over begrepene og de sammenhengene du setter dette i. La tankene vandre...
Her har jeg laget et eksempel på en start på et tankekart. Tankekartet kan du tegne på ark, eller du kan lage dem på pc/mac. Dette tankekartet er laget i et program som heter FreeMind som kan lastes ned gratis her: http://sourceforge.net/projects/freemind/ (Det fins mange andre bra programmer der ute også)
Et tankekart er et veldig personlig notat, og er ikke alltid forståelig for andre. Men for deg kan det fortelle hvordan du setter ting i sammenheng, og det er ofte lettere å oppdage nye sammenhenger.
Prøv det ut!
Ordlister på fagbegrep:
Anbefaler igjen alle å lage seg egne ordlister - les om dette her. HUSK! Ordlister kan også lages som tankekart.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar