tirsdag 7. mai 2013

Bli god på muntlig framføring

Det er få personer som elsker muntlig framføring. Hvis du er en av dem, er du kjempeheldig og har en stor fordel.

De fleste andre av oss, synes ofte det er ubehagelig, spesielt hvis det er mange som ser på.

Blir du nervøs og har lyst å være syk når det er muntlig framføring på skolen? Du er ikke alene...

Men du har sikkert sett noen som er skikkelig flinke til å framføre. Og det er ganske kult. Har du lyst til å bli skikkelig god på muntlige framføringer, så følg med her:

Tips 1: If you cant make it, fake it!
Det er noe som heter "If you can´t make it, fake it!" Og når det kommer til framføringer, så er dette en god huskeregel. Hvis du føler deg nervøs og usikker, så lat som du er selvsikker. Gjerne forestill deg at du er en annen person. Hopp i det og gi 100% av deg selv.
Si hei. Hvis ikke publikum svarer, sier du hei igjen, høyt. Da svarer de sikkert hei. Og da har du tatt kontrollen. (PS: Passer seg ikke like godt på muntlige prøver og eksamener) Nå kan du presentere deg selv hva du heter og hva du skal snakke om. Og så setter du i gang.

Tips 2: Forbered deg godt
Skriv notater for det du skal si. Skriv alltid med STORE BOKSTAVER, så det er lett å lese når du står fast. Øv mange ganger, helt til du klarer å snakke uten å lese rett fra notatene dine.
Legg alltid notatene godt synlig på bordet foran deg. Ikke stå med dem i hånden.   

Tips 3: Smil og se utover
Rett deg opp i ryggen. Smil og ha blikket utover. Hvis du synes det er ekkelt å se rett på folk, så finn et punkt på veggen rett over hodene til publikum som du ser på. Da ser det ut for de som ser på at du ser rett på dem, mens du egentlig ser over hodene deres. Og igjen - Lat som du er selvsikker.

Tips 4: Stemmebruk/stemmeleie
Hvis du er jente, har du ofte en lys stemme som ikke når så langt (Har læreren sagt at du snakker for lavt?). Senk stemmen litt, jenter. Og snakk høyt.
Hvis du er gutt, har du ofte litt mørk stemme, og det kan lett bli mumlete. Snakk litt lysere, og snakk høyt.
Legg trykk på viktige ord. Ha gjerne streket under ordene du skal legge trykk på i notatene dine.

Tips 5: Hvordan skal jeg stå når jeg framfører? Tomlene ut!

  • Ta hendene ut av lomma. Ikke kryss armene.
  • Det beste trikset er å holde hendene ned langs siden og ta tommeltottene litt ut til siden. Da vil du automatisk stå med åpne hender - noe som viser åpenhet og ro. Høres teit ut, men det funker som bare juling!
  • Bruk gjerne hendene når du snakker for å poengtere viktige ting.
  • Gå gjerne litt frem og tilbake, men bruk små steg, ikke gå for mye og for raskt.
  • Bli obs på uvaner du kan ha når du blir nervøs som folk henger seg opp i. For eksempel å kaste på håret, ta deg i ansiktet, ta fingrene gjennom håret, klø deg på armene, fikle med notatene, sukke oppgitt, se opp i taket eller ned i gulvet, si mye eeeh, eller tomme ord som: liksom/lissom, på en måte, skjønner, og så videre, og sånn...
Få en veldig god venn til å se på deg når du øver, og be han/henne å si om du har sånne uvaner. De er ikke så lette å legge merke til selv. Øv på å kutte dem ut.

Tips 6: Vannflaske - Hvis du kommer utav det eller får jernteppe
Ta med en flaske vann. Helst en med skrukork. Hvis du kommer utav det, så si "vent litt", ta vannflasken og mens du skrur av korken og tar deg noen gode slurker vann, så leser du på notatene dine. Har du skrevet dem med store bokstaver og satt dem i et godt system, er det lett å finne tilbake. Skru på korken, sett fra deg flasken, og fortsett.

Tips 7: Lag en god digital presentasjon
De fleste framføringer gjør det mulig for deg å ha en presentasjon (eks powerpoint) med bilder og stikkord. Presentasjonen hjelper deg å holde tråden, å få frem de viktigste poengene dine og den tar fokus bort fra deg selv - siden publikum kan ha noe annet å se på.

Dette kommer jeg til å lage et eget innlegg om senere, men kort oppsummert bør du tenke på følgende:
  • Ser presentasjonen pen ut? Den er en del av din framføring og skal være bakgrunnen din.
  • Ikke bruk masse animasjoner eller lyder, det blir bare slitsomt og uprofftVelg en nøytral bakgrunn. Hvit eller grå er bankers. Bruk lys bakgrunn og mørk tekst.
  • Presenter hva oppgaven var og hva du skal snakke om på første lysbilde
  • Ta med store, fine bilder og lite tekst. Skriv bare stikkord.
  • Ta gjerne med sitater.
  • Sjekk for skrivefeil. Få hjelp av læreren eller noen andre til å lese gjennom skrivefeil før du presenterer.
  • Ta alltid med en kort oppsummering. I dag har jeg snakket om...
  • Husk kilder
Tips 8: Ta på deg passe fine klær
For at du skal føle deg bra, er det lurt å ha tatt på seg litt fine klær og shinet seg litt. Du trenger ikke stille med dress, men ta på vanlige, ordentlige klær. Ta av deg lua og legg fra deg headsettet på pulten. Er du jente, så ikke kle deg og smink deg som du ville gjort når du skal på byen. Ihvertfall ikke på muntlig eksamen eller heldagsprøve. Sensor blir ikke imponert av korte skjørt og stor utringing, for eksempel.

Tips 9: Studer og herm etter noen som er gode på framføring
Kjenner du noen som er gode på å framføre? Noen i klassen? Læreren? Du finner sikkert mange filmer på YouTube av gode foredragsholdere eller markedsførere for eksempel.
Studer nøye hva de gjør. Øv på å gjøre det samme hjemme foran speilet. Snakk høyt for deg selv. Øv på kroppspråk og stemmeleie. Bruk tid på å forestille deg gang på gang hvordan det vil være å stå foran klassen og snakke fritt - og da skal du forestille deg at du er skikkelig god. Til slutt blir du god også!

Tips 10: Vær sikker på fagstoffet
Du vil gjøre en mye bedre framføring av fagstoff du kan og har forstått. Har du stålkontroll her, vil du også være mye mer selvsikker. 

Håper du fikk noe utav disse tipsene. Hvis du lurer på noe, så legg igjen en kommentar!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar