I disse tider er det for mange tid for muntlig. Noen synes dette er den greieste prøveformen, mens andre gruer seg skikkelig.
Muntlig prøve kan være veldig forskjellig i opplegget fra fag til fag, men det er noen grunnleggende ting som går igjen.
Stort sett får du på forhånd utlevert eller trekker en forberedelsesdel, et tema eller et case - det vil si en beskrivelse av en praktisk situasjon eller problem som må løses.
Med forberedelsesdelen får du forberedelsestid, ofte en dag eller kanskje to. Det er arbeidet du gjør i forberedelsestiden som ofte avgjør hvordan du gjør det på den muntlige prøven.
På prøvedagen får du et tidspunkt du skal inn til faglærer eller faglærer og sensor for å vise hva du kan i faget. Ofte består prøven av to deler, en framføring der du legger fram hva du har jobbet med i forberedelsesdelen og en samtale med faglærer og sensor - noen kaller dette en muntlig høring.
Les mer om teknikker for å mestre muntlig presentasjon her.
Skal du ha de beste karakterene - må du ha jobbet jevnt med faget gjennom året. I ukene før den muntlige prøven, bør du legge inn et ekstra gir og få kontroll på alle temaene i faget.
Læreplanen i faget er den som bestemmer hvilke tema du skal lære om, og hva du skal kunne.
Læreboka og det andre fagstoffet du har fått av læreren din er laget ut fra læreplanen.
Læreplanen har mål for hvert tema. Når du skal ha en heldagsprøve eller muntlig prøve, er det ekstra lurt å lese gjennom læreplanen.
Læreplanene for alle fag finner du her.
I de neste innleggene vil jeg gi noen tips om hvordan du kan jobbe med forberedelsene, framføringen og forberede deg på den muntlige høringen. Følg med og kommenter gjerne
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar